вторник, 13 септември 2011 г.

Софтуер за 2D анимация - безплатен и опънсорс

Здравейте. Представям ви няколко софтуера за 2Д анимация. Част от тях са с отворен код а други са със затворен код но безплатни.


  Synfig Studio е безплатен софтуер с отворен код за 2D анимация. Проектиран е с цел да може да бъде ползван и в сериозни филмови продукции. В софтуера се използват техники с векторна и растерна графика, с възможност за автоматични преходи между ключовите пози. Synfig Studio е наличен за Windows, Linux и MacOS X.



http://www.plasticanimationpaper.dk/
  Plastic Animation Paper (PAP) е също софтуер за 2D анимация. Наподобява доста традиционния метод за рисувана анимация, автоматизирайки рутинните задачи. Този софтуер е с затворен код но последната 4-та версия е пусната като безплатен софтуер (за всякакви цели), налична е само за Windows .
 


http://www.creatoon.com
  CreaToon е мощен софтуер за създаване на 2D анимация (cut-out style).
ключови характеристики:
     -редактиране и превю в реално време,
     -автоматично генериране на преходите между ключовите кадри,
     -добри графични инструменти,
     -комбиниране на вектарна и растерна графика.

Създателите на CreaToon спират по-нататъшната разработката на софтуера. По тази причина пускат софтуера за безплатна употреба (трябва да се свали unlock софтуер от сайта на CreaToon за безплатна активация).




http://www.ktoon.net
  KTooN е също софтуер за 2D Анимация.
Инструмент за рисуване и продукция на анимационни филми, „направен от аниматори за аниматори „. Както е казано на сайта на KTooN - това е свободен софтуер който активно се развива и еволюира, публикуван под GPL лиценз. KTooN е софтуер с добре развита общност, което улеснява доста изучаването му.


 

  Pencil е софтуер за рисуване и анимиране за Linux, Windows и MacOS X. Софтуера е безпалтен и с отворен код. Pencil също работи с векторна и растерна графика.

 приятно разцъкване :)

2 коментара:

djasika каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Елица ахс каза...

Много полезно. Аз имам Pencil,но със него е малко трудно (поне за мен). Много обичам анимации и искам и аз да си направя моя. Благодарение на вас знам много повече програми и сега компюъра ми е само в програми за анимации.